Conclusie
De hoofdvraag van dit profielwerkstuk was: "Hoe is het Heilige Roomse Rijk in het Duitse keizerrijk veranderd?" Om deze vraag te beantwoorden hebben we drie deelvragen beantwoord. De eerste was: "Hoe is het Heilige Roomse Rijk in verval geraakt?" Uit het stukje dat we hierover hebben geschreven blijkt dat de val van het Heilige Roomse Rijk gebeurde door een combinatie van factoren. De oorzaken waren Religieuze en culturele verschillen die de eenheid in het rijk verminderde en de niet gecentraliseerde structuur van het rijk zorgde voor weinig macht bij de keizer van het Heilige Roomse Rijk, tot het punt waar de keizer eigenlijk alleen nog maar ceremonieel was. De aanleiding tot het einde van het rijk waren de Napoleontische oorlogen. De tweede deelvraag was "Wat zijn de oorzaken en aanleidingen voor de zevenweekse oorlog?" In het stukje over deze deelvraag worden de twee grootste oorzaken van deze oorlog beschreven, het opkomend Duits nationalisme en de opkomst van Pruisen als concurrent van Oostenrijk. De derde deelvraag is: ''Wat zijn de oorzaken en aanleidingen van de Duitse eenwording?" In het stukje over deze deelvraag wordt besproken hoe de Noord-Duitse bond onder leiding van Otto von Bismarck Duitsland wist te verenigen door een oorlog te voeren tegen Frankrijk. Met deze informatie kunnen we een antwoord geven op de hoofdvraag: "Hoe is het Heilige Roomse Rijk in het Duitse keizerrijk veranderd?" Het Heilige Roomse Rijk is veranderd in het Duitse keizerrijk doordat het Heilige Roomse Rijk opgeheven werd, Duits nationalisme toenam en Pruisen de taak op zich nam om Duitsland te verenigen en alle tegenstanders van de vereniging van Duitsland wist te verslaan in oorlog. In de inleiding vertelden wij onze hypothese over de hoofdvraag: "Het Heilige Roomse Rijk is in het Duitse keizerrijk veranderd door opkomend Duits nationalisme en de Napoleontische oorlogen." Achteraf gezien is deze hypothese deels waar, Duits nationalisme en de Napoleontische oorlogen waren wel oorzaken, maar het komt ook door de opkomst van Pruisen als een leidende macht een de succesvolle eenwording onder Bismarck.
Nawoord
We vonden het erg leuk om aan dit profielwerkstuk te werken. We hebben veel geleerd over het maken van een website en over de Duitse geschiedenis. Wij willen graag Reza Pauw bedanken voor zijn bijdrage tijdens de pw-dagen. Wij willen graag ook Kevin Coorengel bedanken voor zijn feedback op onze tekst. Hij heeft ook samen met Joran Kap, Dieter van de Berg, Thomas Pluimers, Luuk Potappel, Rick boonzaaijer en Simon Bossenbroek constructieve kritiek gegeven op onze website, waardoor wij de website konden verbeteren. We zijn hun daarvoor heel dankbaar.
Reflectie
Sander
Door het maken van dit profielwerkstuk wilde ik meer te weten komen over de Duitse unificatie, omdat ik hier eigenlijk nog helemaal niets van wist voordat we aan dit werkstuk begonnen. Ook nam ik een sprong in het diepe door te kiezen voor het maken van een website, omdat ik dit nog nooit had gedaan en geen idee had van de dingen die er moesten gebeuren om er een te maken, gelukkig kon Casper mij hier bij helpen en is het uiteindelijk allemaal gelukt. Ook heb ik door het maken van dit werkstuk veel nieuwe dingen geleerd over de Duitse unificatie, omdat je op een actieve manier bezig was met de informatie. De werkwijze die ik gebruike was mijzelf oriënteren op het onderwerp aan de hand van teksten doorlezen en video's kijken op youtube en daarna beginnen met de deelvraag beantwoorden. Op deze manier zat de informatie goed in je hoofd en wist je ook waar je het precies over had. Dit was een effectieve werkwijze, omdat je tekst vaak in grote delen kon typen zonder dat je steeds moest zoeken naar nieuwe informatie. Onze planning was ook erg goed, we hadden afgesproken om iedere vrijdag uit school aan het profielwerkstuk te gaan werken. Dit lukte natuurlijk niet altijd op vrijdag, maar het grootste deel van de tijd wel. Op deze manier hadden wij dus een goede planning en kwamen wij niet achter te lopen. Ook konden we doordat we tegelijk aan het profielwerkstuk werkte elkaar helpen met problemen en feedback aan elkaar geven over het werk dat we deden, zodat we dit gelijk konden aanpassen en zo een goed mogelijk eindproduct konden neerzetten. Iets dat erg goed ging was het samenwerken en het plannen zodat we niet op het laatste moment nog veel moesten doen. Iets wat beter kon was soms wat meer motivatie vinden om ook de saaie klusjes te doen.
Casper
Bij het maken van het profielwerkstuk hoopte ik meer te leren over de geschiedenis van Duitsland, en over een website bouwen met html. Ik denk zelf dat ik deze leerdoelen wel heb behaald. Door het uitwerken van de deelvragen en het maken van een website heb ik geleerd over de geschiedenis van Duitsland en het maken van een website. De werkwijze die ik gebruikte was om eerst op het deelonderwerp te oriënteren door bronnen en video's op te zoeken, en daarna het stukje te schrijven. Eerst lukte dit nog niet helemaal, omdat ik me op het onderwerp oriënteerde terwijl ik een stukje tekst aan het schrijven was. Later kwam ik erachter dat het efficiënter was om me van tevoren te oriënteren op het onderwerp. Onze planning was om iedere vrijdag aan het profielwerkstuk te werken. Dit lukte natuurlijk niet elke vrijdag, dus ik werkte soms ook doordeweeks zelf aan het PW. Ik vond het wel fijn om iedere vrijdag aan het PW te werken, omdat we daardoor een goede structuur in onze planning hadden. We konden hierdoor ook feedback geven op elkaars teksten en op de website. Ik vond dat samenwerken en plannen erg goed ging. Sander en ik konden goed samenwerken. Achteraf gezien hadden we misschien de website beter niet in html kunnen maken. Er waren makkelijkere alternatieven. Doordat we het in html deden moesten we soms redelijk repetitieve dingen doen die best lang duurden zoals de bronnen verkleinen of bronvermelding voor de plaatjes maken.